Son Cremat amplia la seva capacitat de producció

El celler Son Cremat, propietat de la família Fullana María, ha ampliat la seva capacitat de producció amb la instal·lació de tres nous dipòsits d’inoxidable amb camisa refrigerant de 1.500 litres, una inversió que els permetrà arribar fins als 10.000 litres de vi elaborat.

A principis d’any, el celler ubicat a Maó assumia la gestió de tres noves hectàrees de vinya plantades a la finca veïna de Can Sagó i ara acaba d’invertir 20.000 euros que li han servit, a més d’adquirir els nous dipòsits, per reformar i adequar l’espai de celler i adquirir nova maquinària com una embotelladora i una taponadora. Entre els plans de millora, a més, també tenen prevista a mitjà termini l’obertura d’una sala de botes que s’ubicaria en una antiga cisterna en desús que hi ha sota el mateix celler i que els permetria comptar amb una petita cava soterrada de 10 m2.

“Amb aquesta incorporació tindrem onze dipòsits. Estem parlant d’un creixement sostingut que ens permet dimensionar les instal·lacions del celler a les oportunitats que ens ofereix la vinya per poder encarar el futur amb més tranquil·litat”, explica Joan Fullana, propietari de Son Cremat. Recentment, han rebut l’autorització per posar en marxa una hectàrea més de les cinc que té a la seva finca i que se sumem a les gairebé dues actives i les tres que gestionen a Can Sagó des de principis de gener.

Pocs dies abans de començar la verema aquest proper cap de setmana amb el muscat, que enguany torna a avançar-se uns dies a causa de les altes temperatures registrades aquest estiu, com està passant els darrers deu anys segons constata Joan Fullana, la previsió és poder embotellar dos nous vins negres, en aquest cas, un monovarietal de syrah i un altre de macabeu.

“Fins ara només ens havíem dedicat a fer blancs o rosats i estem engrescats amb el syrah i el macabeu, que ens ofereixen l’oportunitat de pensar en nous vins i ampliar la nostra producció”, explica el propietari del celler de Son Cremat. De moment, però, volen ser prudents perquè si la qualitat no està a l’altura del que ells desitgen, no el comercialitzaran, ja que hi intervenen molts factors.

Un d’ells ha estat el problema del raïm amb els fongs, ja que la producció s’ha vist afectada per l’oïdi i com que a Son Cremat treballen en ecològic malgrat no estar certificats com a tals, han hagut de sacrificar un 10 % de la producció. L’altre combat que mantenen és contra els ocells que manlleven els grans de raïm i que els obliga a protegir els ceps amb unes xarxes que evitin el pillatge. “Quan el raïm està més madur és quan més venen els ocells a menjar-nos el raïm, i per això estem tapant-lo amb les xarxes” comenta Joan Fullana.

L’any passat el celler va elaborar i comercialitzar dues mil ampolles de muscat, dues mil de chardonnay i un milenar d’un cupatge rosat amb monestrell i merlot i amb els nous vins, podrien situar-se al voltant de les vuit mil ampolles aproximadament. El que queda clar és que Son Cremat s’ha fet un bon lloc entre els consumidors, ja que tot apunta que d’aquí a pocs dies, esgotaran les poques existències que els queden de 2022.