Una vinya diferent per un vi menorquí diferent

MORVEDRA, VINS BLANCS DE MENORCA

El vi Morvedra és un del projectes més joves dedicat a l’elaboració de vins de l’Illa de Menorca i s’estrena comercialment al 2024. És una iniciativa totalment respectuosa amb el medi ambient que treballa els seus sòls i les seves vinyes de manera ecològica, tal i com es treballa des de fa anys en el seu projecte germà dedicat a l ‘elaboració d’oli d’oliva extra verge amb el mateix nom.

Vins

MIRANT PREGONDA

La primera collita de Mirant Pregonda, el vi amb el qual  Morvedra es presenta al mercat, sortirà a la venda durant l’any 2024, recollint els fruits obtinguts a la collita del 2021, i l’experiència d’uns anys previs d’el.laboració.

El vi és un cupatge de prensal blanc, predominant, i de malvasia, vinificades per separat. Es fermenta en dipòsits d’acer inoxidable, on s’hi està durant sis a vuit mesos. Passat aquest temps, s’embotella i fa una criança en ampolla de prop de dos anys per acabar d’afinar-se.

Té un color groc pàl·lid amb reflexe metàl·lic, aromes d’intensitat mitjana- alta amb notes de fruits blancs i aromes florals típics de la malvasia. En boca entrada molt agradable, té força volum i persistència llarga i equilibrada.

Morvedra elabora també un monovarietal de calop blanc, varietat ancestral recuperada al 2019, procedent de vinyes que són empelts de les parres del lloc. Encara està en fase experimental i no té data de sortida al mercat.

SERVEIS
  • No fem visites organitzades
  • El vi encara no es comercialitza
Història

Moguts pel seu genuí interés per iniciar un projecte vinícola, la familia propietaria del lloc Sant Josep, nom el que s’anomenen les finques a Menorca, amb l’equip format per l’enòloga Isabel Marzá, per l’agrònom Marcel Lleonart, i el cap de produccio Josep Barber, van sembrar el 2015 dues hectàrea de prensal blanc i una de malvasia, en unes terrasses molt tocades per la tramuntana que miren a un dels racons més preuats de l’illa, Cala Pregonda. Van triar la tanca des Aritjassos, on es creu que fa molts anys ja s’hi havia cultivat vinya. Els anàlisis van confirmar que era un lloc excel.lent per conrear-hi vinya, amb els sols pisarrosos del nord de la illa, i poder-ne treure un raïm de gran qualitat per fer un vi digne de la majestuositat de l’indret.

La Vinyes

Els costers están molt exposats al vent, aliat perfecte per combatre el midiu i oidi, les dues principals malalties de la vinya. Hi ha una amplia diversitat de sòls. Principalment sòls bàsics, amb presència d’elements grossos i capacitat de retenció d’aigua mitjana. Són sols del carbonífer : Turbidites mixtes siliciclàstiques i carbonatades que aporten mineralitat però resulta un creixement lent i uns rendiments baixos. El raïm és de grans petits, molta pell, i molta concentració d’aromes.

Tractem la vinya amb mínima intervenció al sol. Hi deixem cobertes vegetals temporals. Hem apostat per conreuar-la totalmente en secà, per impulsar les arrels més profundes en les muntanyes de l’illa, i com la resta del lloc des del 2003, en agricultura ecològica.

Dos anys més tard, al peu d’aquests costers, va començar la plantació experimental de calop blanc, varietat 100% autóctona de Menorca, empeltada d’unes parres antigues de la finca. Experimental perquè en aquells moments el calop blanc encara no tenia la certificació de varietat vinificable, fet que es va assolir el febrer de 2019.

Contacte

MORVEDRA VELL SRM

Camí de Ruma s/n – Lloc Sant Josep 
07750 Ferreries
info@morvedra.com
www.morvedra.com