El millor vi blanc de Balears és de Menorca

Un dels manuals de vins més consultat pels aficionats i pels professionals del sector del vi a escala nacional, la coneguda Guia Peñín, ha donat a conèixer les seves darreres puntuacions, tornant a destacar el Tanca 12 del celler Binifadet de Sant Lluis com a millor vi blanc de les Illes Balears. Un chardonnay fermentat en bota de roure francès i treballat en lies durant nou mesos a la mateixa bota, amb criança de nou mesos més en ampolla que surt de la tanca més vella del celler i que revalida el seu lideratge amb 94 punts, la puntuació més alta aconseguida per un blanc de les Balears.

Des de 2019 Binifadet aconsegueix que estigui valorat pels tastadors de Peñín com el millor blanc, però també ho fa aquesta vegada amb el Tanca 13, situat com a millor rosat de Balears amb 93 punts. Per acabar-ho de rematar, el seu escumós Buri, que no està elaborat sota els paràmetres de la Indicació Geogràfica Protegida, també ha quedat destacat com el millor de l’arxipèlag amb 91 punts. Un triplet que pel propietari del celler, Lluís Anglès, suposa una gran notícia i un reconeixement al treball que fan des de fa temps en vinya. “Quan fas vi estàs pensant en quin serà el resultat, però això no és una ciència exacta i està clar que no és flor d’un dia quan veus que un any rere l’altre t’estan valorant així. Estem realment molt contents de veure que tots estan per damunt dels 90 punts” ha explicat Anglès.

La Guia Peñín també ha destacat amb puntuacions elevades d’altres vins del celler de Sant Lluís, en aquest cas 93 punts per un vi negre com el 2 Tancas 2020, elaborat a partir d’un cupatge de sirà i merlot de la tanca més jove i més vella de la finca o el Pieles, amb un 92 punts, un vi elaborat amb maceració pel·licular seguint un mètode inspirat en els vins de poble que avui es coneixen com els anomenats orange wines, on abans de premsar el raïm blanc, el deixen en pells i pinyols en un dipòsit dos dies com si anessin a fer un vi negre. El Binifadet Blanc també ha aconseguit 91 punts en la categoria de blancs. “Contra més punts obté un vi vol dir que son més complexos però més fàcils de beure“, destaca Anglès.

Un altre dels cellers menorquins que també apareix destacat per damunt els 90 punts en aquesta darrera edició de la Guía Peñín que s’ha conegut recentment és el Torralbenc Cupatge Blanc de les varietats sauvignon blanc, viognier, parellada i malvasia, amb 91 punts. Cal recordar que el celler d’Alaior ja va obtenir al 2022 els 92 punts pels seus negres monovarietals de Syrah i pel cupatge negre. Altres vins de Torralbenc que també han obtingut bones puntuacions en aquesta nova edició son el monovarietal Merlot i el Rosat amb 89 i 88 punts respectivament.

De Menorca també han obtingut puntuacions altes els vins del celler Solano de San Climent com el Sa Forana 2021,amb 89 punts o el 600 metres tant en blanc com negre, amb 88. El celler Binitord de Ciutadella ha obtingut 89 punts pel seu Binitord Blanc, 87 punts pel Ciutat de Parella 2018 i 85 pel Binitord Rosat.

En definitiva, els vins menorquins continuen destacant en el camí de la qualitat, deixant enrere el seu rol com a producte souvenir i obtenint el reconeixement del mercat.

(BalearsVadevi)